Fremmed I eget hjemland #2 0

  • 10.07.2016 kl.04:03 i Blogg

Et veldig etterlengtet reise til Sri Lanka etter 11år..det var ikke mer tidsrom for å samle tankene lenger..de eldre ble bare mer og mer skrøpligere og tiden stod ikke stille nok lenger. Likevel stadig innhentet av tankene om hvordan det er å vende tilbake til eget land etter massemord, tilintetgjørelse..og utryddelse? 7år har passert...

Barndomsminner er bare ruiner nå..menneskene som skapte latter og glede er ikke der lenger...Kun tomhet og stillhet okkuperer tankene nå. Overlevelses innstinktet blomstrer opp for de fleste og livet deres går sakte videre....Vanskelig å sette ord på det blytunge hjertet likevel. 

Her løp jeg rundt med min fetter og der satt mormor og matet meg. Dems pust faller ikke ved meg idag..bare en onkel og nytt hus igjen.  Prøver å presse tårene tilbake..smiler falskt og nikker ivrig når gamle onkel snakker om den nye åkeren med peanøtter, dal og meloner. Tankene fokuserer på å ikke knekke sammen selv og suge ut lyset som har begynt å snike fram..

Bilen svinger inn til Farah III- historisk merke..Veien til mullaitivu, pudukuduiruppu og Jaffna..er en stille tur. Fleste er stumme mens et pr av de eldste i bilen kjefter og forbanner. De hjerteskjærende skrikene på tv-skjermen fra 2009 skjærer igjennom igjen. En låses igjen av følelsen av å være hjelpeløs og maktløs..

Plutselig skvetter sjåføren opp av setet og bryter alle våre tanker...Vi ser ut noe forvirret. "De samme tingene jeg har sett på min siste tur noen år tilbake er ikke der lenger?!?", sjåføren stirrer selv forvirret ut..sporløst borte?!?? Utviskes den historiske tragedien litt og litt til den er gradvis helt borte en dag? Skal ikke neste generasjon få en bit av denne sannheten? Sponser staten de nye husene her slik at et nytt samfunn bare kan tråkke over skrikene I hjertet vårt ? Tilintetgjøre og utrydde historien også..? Selv Auswitz fikk bli til den dag idag..
 

Fremmed I eget hjemland 0

  • 06.07.2016 kl.13:25 i Blogg

Flyttet til Norge I 1989...Alle rundt hevder "du er så godt som norsk" , en bestevenninne som bruker all sine krefter på å føle meg inkludert. Jobb på norsk sykehus..uvurderelig hyggelige kollegaer..Likevel en hjemlengsel som sniker seg inn, en stolthet over vårt kultur som er over 2000 år f. Kr..Føttene har alltid stått I to båter, aldri hatt samme grunn. En egen glede over å danse gjennom to verdener og ta med det beste av hver verden...for ellers hva annet ville gi mening til foreldrenes blod og tårer..hva annet enn et suksessfull yrkesaktiv integrering vil vise at de har gjort det riktige valget ?

Når skal man puste gjennom dansende tonene av integrering ...?

En måned med gave-shopping hver eneste dag etter jobb..helt til siste 12t og stoppet selv kun da fordi butikkene stengte..3 uker med "ferie!"

Med 94kg I bagasje, 14kg I håndbagasje og en 4åring I armen lander flyet på Bandaranaika int. flyplass...varmen fra eget jord smiger inn på føttene. Blikket går mot skiltene som også er på tamilsk nå..og uttrykker visuelt et land uten krig.

Etter 4t med kjøring framme hos min ektemann og mitt nåværende "hjem".

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivrig tar på saree, og tenker "hjemme !!"..mitt land! Endelig skal min lille 4åring oppleve det å være hjemme...der kommer det 200 mygg og 2sec etterpå 2cm stort røde kuler og en sutrete 4åring. Tar på xylocainsalve og lurer han inn i en tuck-tuck..tenker dette er bare dag en..går over. Hodet har uansett ikke kapasitet til å yte noe mer tid til dette... 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prøver å gå gjennom i hodet alle 58 stykker jeg hvertfall skal gi en liten ting til..summerer opp de få gavene som er igjen.Plutselig bryter en overivrig mannlig selger "Søster, hvor kommer du ifra?" Blir fryst I hodet..tenker inn I meg " mener han hvilke by ?!?" Den mannlige stemmen bryter inn tankene igjen..Denne gangen noe høyere.." Søster, hvilken land kommer du ifra?" En brennende sviende følelse vokser I magen..

 

Thunir

32, Lørenskog

Kategorier

Arkiv

hits